Aktivering

Alla hundar behöver mental stimulans, vissa raser mer än andra. Ofta har vi en föreställning om att trötta ut våra hundar genom fysisk aktivitet, men det som är riktigt tröttande är mental aktivitet.
Det är bra att varva mellan mental aktivitet inom- och utomhus, på så sätt lär sig hunden att ha roligt på båda ställena tillsammans med sin husse och matte.
Det finns olika aktiveringsleksaker att köpa till hundarna. Vissa av dem kan de arbeta med på egen hand, andra är gjorda för att du ska arbeta tillsammans med hunden.  Här nedan får du några tips på hur du kan aktivera din hund inomhus.
Ta tillfället i akt att under dagens längre promenader lägga in aktivering. Träna på det som hunden tex behöver träna på - hundmöten, hälsa fint, störningar, gå fint i koppel osv. Eller lägg in olika roliga aktiviteter som balans, nosarbete, ta sig över hinder, träna passivitet mm.
Det är bara vår fantasi som sätter stopp för hur vi kan aktivera våra hundar under promenaden.
Att byta promenadstråk och inte gå samma vägar hela tiden är jättebra träning och göra ofta hundarna tröttare då dem får uppleva nya dofter och miljöer.
Glöm inte att lägga in passivitet, lugn o ro träning under promenaderna.

Får din hund tillräckligt med aktivering och mental stimulans?

Använda nosen/ problemlösning.

Gömma godis kan man göra på en rad olika sätt. Det är bara din egen fantasi som sätter stopp. Göm godis i toarullar, ihoprullade handdukar, i en muffinsplåt, i plastburkar, under lock, i en sökmatta mm. 
Se till att du inte alltid gömmer på samma ställen, det kommer hunden snart ha listat ut och får då inte någon mental stimulans. Göm också flera bitar på en gång så måste hunden fortsätta söka trots att en bit är upphittad. 

 

Jobba för sin mat.

Ta hundens matranson av torrfoder och sprid ut det på golvet i vardagsrummet eller göm det så hunden måste jobba för att få i sig maten.
Det här är också bra för hundar som gärna glufsar i sig maten väldigt fort, det tar automatiskt längre tid när hunden måste förflytta sig mellan matbitarna.

Balansera

Utomhus kan man hitta många saker som hunden kan balansera på, men balansövningar går också att göra inomhus. Beroende på hur stor din hund är kan den balansera på pallar, stolar, trappstegar och gymbollar.
Har du en hund som är lite osäker är balansövningar toppen, de får hundens självkänsla att öka när den känner att den kan hantera sin egen kropp.

Berikning

Våra hundar behöver få utlopp för sina naturliga beteenden. Att få gräva, undersöka, springa, jaga och så vidare är viktigt för att våra hundar ska må bra och vara i balans. Det är vår skyldighet att se till att våra hundar får berikning i sin miljö. Vill vi inte att hunden gräver hål i trädgården så får vi åka till skogen och låta den gräva där eller göra ett bollhav inomhus där hunden kan gräva och söka godis. Om vi har en jakthund men själva inte jagar så behöver vi se till att den hunden får utlopp för sina behov på annat sätt, kanske genom att gå en kurs i viltspår.  

Godisträd

Göm godis i barken på ett träd. Perfekt aktivering att stanna och göra under promenaden. Gömmer du godisbitarna högre upp i stammen så får hunden även lite balansövning på köpet. 
Sprid och göm godisar på marken och låt hunden söka upp det.