Aktivering

Alla hundar behöver mental stimulans, vissa raser mer än andra. Ofta har vi en föreställning om att trötta ut våra hundar genom fysisk aktivitet, men det som är riktigt tröttande är mental aktivitet.
Det är bra att varva mellan mental aktivitet inom- och utomhus, på så sätt lär sig hunden att ha roligt på båda ställena tillsammans med sin husse och matte.
Det finns olika aktiveringsleksaker att köpa till hundarna. Vissa av dem kan de arbeta med på egen hand, andra är gjorda för att du ska arbeta tillsammans med hunden.  Här nedan får du några tips på hur du kan aktivera din hund inomhus.

Aktivera hunden inomhus

Får din hund tillräckligt med aktivering och mental stimulans?


Låt hunden jobba för sin mat
Ta hundens matranson av torrfoder och sprid ut det på golvet i vardagsrummet eller göm det så hunden måste jobba för att få i sig maten.
Det här är också bra för hundar som gärna glufsar i sig maten väldigt fort, det tar automatiskt längre tid när hunden måste förflytta sig mellan matbitarna.


Göm godis
Låt hunden sitta eller ligga i köket (träning av platsliggning!) medan du gömmer godis på andra håll i bostaden. När du är klar går du ut till hunden och ger den kommando att söka. Kan inte hunden sitta kvar när du går får du antingen be någon annan hålla i den eller knyta fast kopplet i en skåplucka.
Hur väl du gömmer godiset beror på hur van din hund är på att leta. Efter ett ha jobbat med denna övning några gånger bör du försvåra för hunden genom att lägga godis under t.ex en kudde eller filt. Eller så måste hunden gå runt en stol för att godiset bara går att nå från ett håll osv.
Se till att du inte alltid gömmer på samma ställen, det kommer hunden snart ha listat ut och får då inte någon mental stimulans. Göm också flera bitar på en gång så måste hunden fortsätta söka trots att en bit är upphittad.

 
Lägg godis (alt. boll) på nosen
Träna upp hundens balanssinne genom att lägga något på dess nos, saken ska ligga kvar tills du ger kommando. Vissa hundar kan bli jätteduktiga på att sitta med godis på nosen, slänga upp det i luften för att sedan fånga det i munnen.
Många hundar vill inte gärna ha något på nosen, ett tips då är att du ställer dig bakom hunden när den sitter ner. Ta försiktigt tag om nosen och lägg dit godiset. De första gångerna behöver godiset bara ligga några sekunder innan du ger frikommando. Ta det lugnt när du tränar in detta, hunden måste sakta vänja sig vid att ha något på nosen.


Hämta/ städa saker
Har du en hund som tycker om att apportera kan du lära den att städa upp sina leksaker och lägga dem i en speciell låda. På samma sätt kan du lära den att hämta en viss sak, bollen eller trasan som tassarna torkas med.
Var noga med att träna mycket på den sista delen i övningen, avlämnandet. Lär sig hunden att belöningen kommer först då du får saken i handen eller i den speciella lådan kommer den att vara noga med att inte släppa för tidigt.


Balansera
Utomhus kan man hitta många saker som hunden kan balansera på, men balansövningar går också att göra inomhus. Beroende på hur stor din hund är kan den balansera på pallar, stolar, trappstegar och gymbollar.
Har du en hund som är lite osäker är balansövningar toppen, de får hundens självkänsla att öka när den känner att den kan hantera sin egen kropp.
 

Kurragömma
Göm dig själv eller låt hunden leta reda på någon annan familjemedlem. Försvåra det med att lära hunden leta efter en speciell person, hunden ska hitta t.ex. Eva men inte bry sig om Åsa och Karin som också är gömda.

Assistera dig hemma
Om du tänker på allt som går att lära en assistanshund så har du hur många övningar som helst att välja på. En sådan hund kan hjälpa sin ägare med det mesta, plocka upp saker från golvet, hämta specifika föremål, plocka ur tvätten ur tvättmaskin, bära ut soppåsen, ta av dig vantar och strumpor osv.
 

Ytterligare förslag
·       Vinka
·       Spela död
·       Ligga på sidan
·       Gå slalom mellan dina ben
·       Gå mellan dina ben eller utställda stolar
·       Krypa
·       Sparka boll med tassarna
·       Putta boll med nosen
·       Stänga skåpdörrar och lådor
·       Trycka på hissknappen
·       Fånga godis som du kastar till hunden
·       Skall och tyst
·       Hoppa upp i famnen
·       Leta reda på nyckeln eller telefonen

 
 

Aktivera hunden utomhus

Ta tillfället i akt att under dagens längre promenader lägga in aktivering. Träna på det som hunden tex behöver träna på - hundmöten, hälsa fint, störningar, gå fint i koppel osv. Eller lägg in olika roliga aktiviteter som balans, nosarbete, ta sig över hinder, träna passivitet mm.
Det är bara vår fantasi som sätter stopp för hur vi kan aktivera våra hundar under promenaden.
Att byta promenadstråk och inte gå samma vägar hela tiden är jättebra träning och göra ofta hundarna tröttare då dem får uppleva nya dofter och miljöer.
Glöm inte att lägga in passivitet, lugn o ro träning under promenaderna.
Här nedan finner du lite mer tips på aktivering utomhus.


Balansera
Träna balans på tex omkull fallna träd, stenar, stubbar, en parkbänk osv.  Kan varieras i det oändliga.
 Locka upp hunden och belöna. Variera mellan att stå, sitta, bara sätta upp framtassarna på ett hinder mm.
Bra för att stärka hundens självförtroende. Hunden får kontroll över sin egen kropp vilket är positivt för självkänslan.

 
Träna följsamhet

Träna tex slalom mellan några träd, lyktstolpar eler likande.
Träna svängar- höger/vänster .
Träna parkera
Inkallning.
 

Godissök
Göm godis i barken på ett träd.
 Sprid och göm godisar på marken och låt hunden söka upp det.
Godistuva- Plötsligt hittar du en skatt (godisgömma) på marken. Gör hunden uppmärksam på ditt fynd genom att sätta dig på huk, ropa, hurra och verka exalterad över vad du hittat. Dela ditt fynd med din hund. Du blir på detta sätt populär och en rolig ledare att följa. Det händer saker när man är kring dig.
 

Backa
Hitta ett smalt ställe, mellan träd, buskar eller liknande . Gå mellan hindren med hunden bakom dig, vänd dig sedan om och gå i stället mot hunden. Är det tillfäckligt smal måste hunden backa för att komma ut igen. Belöna till en början för varje steg hunden tar bakåt.
 

Hoppa över något
Utnyttja omgivningen och låt hunden hoppa över hinder, träd, stenar osv.
 
Träna passivitet

 Sätt er någonstans där det passerar männsikor, hundar, cyklister osv. Sitt stilla och bara titta på vad som händer runt omkring. Belöna hunden om den kan koppla av trots störningar.  Lägg ev in "Lugna händer"
 
 

Hitta borttappade saker
Låt hunden söka upp tex din "tappade" vante, en leksak.  Successivt kan avstånd förlängas och sakerna gömmas mer. Belöna och beröm när hunden hittat det den söker.
 
Lek kurragömma

Göm dig när hunden är upptagen med att nosa på något annat eller om ni är flera låt en person gömma sig och följ efter hunden när den söker upp personen. Beröm och belöna eller lek ihop när hunden hittat dig.